Word een stemmend lid

Dash staat vooral bekend als de eerste digitale valuta met de nadruk op gebruiksgemak, anonimiteit en transactiesnelheid. Wat veel mensen niet weten, is dat deze functies zijn geïmplementeerd bovenop een netwerk van speciale servers die bekend staan als masternodes, wat leidt tot veel opwindende functies die niet beschikbaar zijn bij conventionele blockchains.

Hoe werken masternodes

Masternodes zijn krachtige servers ondersteund door onderpand, en zijn ontworpen om beheer en geavanceerde services op de blockchain te bieden. Dash is al sinds de uitvinding van dit nieuwe concept in 2014 in verband gebracht met het concept van masternodes.

Masternodes hosten volledige kopieën van de blockchain en bieden een unieke tweede laag van services aan het netwerk, waardoor geavanceerde functies zoals InstantSend, CoinJoin en gebruikersnamen op de blockchain mogelijk worden.

Masternodes moeten worden ondersteund door een onderpand dat is uitgedrukt in Dash, en in ruil daarvoor ontvangen de eigenaren een reguliere betaling voor de services die zij leveren aan het netwerk. Als zeer toegewijde beheerders van het project krijgen masternode eigenaren de mogelijkheid om elke maand maximaal 10% van de beloning uit te keren voor de financiering van gemeenschapsprojecten ter ondersteuning van het Dash ecosysteem.